Hiernaast ziet u twee afbeeldingen van Saskia van Uylenburgh, de eerste vrouw van Rembrandt en Friezin, die maar 29 jaar oud is geworden en waarschijnlijk is overleden aan TBC. In 2012 werd haar geboortejaar herdacht en naar aanleiding daarvan heb ik een Saskia geschilderd op eigen impressionistische wijze naar een origineel van Rembrandt dat in bezit is van de Staatliche Museen in Dresden en dat gratis aangeboden aan dat museum als bijzonderheid bij het origineel van Rembrandt. Ze hoeven het schilderij niet. U mag zelf beoordelen wat u daarvan vindt. Het portret is even groot als het origineel, ongeveer 98 x 89 cm in acryl op hout. (aug 2012)

U ziet nu rechts een aantal schilderijen van Grietje Zelle, ofwel Mata Hari, dat ‘oog van de dageraad’ betekent in het Maleis en daarmee wordt de zon bedoeld.

Het eerste schilderij is van een foto uit 1900, toen ze dus 23 á 24 jaar oud was. Acryl op doek, maart 2013, 75 x 55 cm

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens een schilderij van een foto uit 1907, toen ze net de 30 was gepasseerd. Acryl op doek, februari 2013, 70 x 45 cm

De werken van Mata Hari zijn gemaakt naar oude zwart/wit foto’s van haar, die zijn gepubliceerd op het internet. Ze is geboren in Leeuwarden in 1876 en gefusilleerd op verdenking van spionage in 1917 in Frankrijk. Ze trouwde met een KNIL officier toen ze 18 was en ging daarna mee naar het voormalig Nederlands Indië. In 1902 ging ze terug naar Holland en scheidde van haar man. Ze ging naar parijs en begon na verloop van tijd een dans act met strip-tease op gammalan muziek en werd daarmee beroemd.

 

 

 

Daarna heb ik Noortje geschilderd. Ook in acryl op hout, ongeveer 90 x 80 cm (sept 2012). Gelukkig wilde zij hem wel gratis hebben. Noortje Stumpel is trouwens de vrouw in wier werkplaats ik mijn geschreven scrips bindt tot boeken. De boeken die u verder ziet op deze site zijn bij haar gemaakt.

Na Noortje ziet u tante Sjaan, een jongere zus van mijn vader, op 96 jarige leeftijd, die nog zelf haar boodschappen doet en haar potje kookt. 75 x 55 cm in acryl op doek (febr 2013).Terug naar home pagina

naar volgende pagina

 

.

.

copyright ©2006